İklim Değişikliği
Uzun zamandır hepimizin duyduğu fakat hiç birimizin içeriği hakkında pek fikir sahibi olmadığı bir konu olan iklim değişikliği hakkında düşüncelerimi paylaşacağım.
İklim değişikliği mevsimlerin kayması, kar/yağmur yağışının azalması ve dolaylı sonucu kuraklık olarak bildiğimizden biraz daha ileride olan bir konu.
Nasıl ileride olan bir konu?
İkliğim değişikliğinin asıl üzerinde durduğu dünyamızın yıllık sıcaklık ortalamasındaki değişimdir. En önemli kısım doğrudan etkili olan okyanus sıcaklıklarında artma olmasıdır. Dünyamızdaki asıl oksijen kaynağının ağaçlar değil okyanuslar ve denizlerdeki planktonlardır.(~%80 oranında) Okyanustaki 1 derecelik sıcaklık değişikliği bir çok canlının veya bir kısmının ölümüne sebeb olacaktır. Böylelikle diğer unsurlara gerek kalmadan biz dünyadaki canlılığı sonlandırarak kendi kendimizi yok etmiş olacağız.
Aşağıdaki grafikte 1980lerden bu yana okyanus sıcaklığının nasıl etkilendiği bariz bir şekilde görülmektedir.
Aşağıda ki grafikte ise 1880 yılından itibaren her mart ayının ortalama sıcaklık üzerindeki farklarını gösteriyor. Grafik üzerinden de bariz bir şekilde görüleceği gibi 1975lerden bu yana sıcaklıklar artan bir şekilde ortalama sıcaklıkların üzerinde giderek artmaktadır.
Durumu dahada net görebilmeniz için ülkemizden bir örnek vereyim. Aşağıda ki videoda Akşehir gölünün 1984 den bu yana tarih içerisinde nasıl yok olduğunu göreceksiniz.(Ortadaki büyük göl Beyşehir Gölü, hemen üst tarafında kaybolan göl ise malesef artık olamayn Akşehir Gölü).
Şuan için geriye dönüş malesef pek mümkün gözükmememkte. Fakat yapabileceğimiz şey bu ortalama sıcaklığı bu seviede tutmaya çabalamaktır.
Ne yapabiliriz?
Karbon ayak izimizi küçültmemiz gerekiyor. Karbon salınımını minumumda tutmak hatta azaltmak zorundayız. Enerjiyi minumum seviyede kullanmalı, atık üretimini minumum seviyeye indirmeliyiz. Fosil yakıt kullanımı bırakmalıyız. En önemliside okyanus ve denizlerimizi kirletmemiz gerekmektedir.